Vakantiehuis in Akkrum

Geliefd recreatiedorp met uitstekende mogelijkheden

Overweegt u om een vakantiehuis in Akkrum te kopen? Recreatiepark Tusken de Marren is gelegen in dit geliefde recreatiedorp. Onze woningen liggen aan het water, en bieden volop mogelijkheden die aansluiten bij uw wensen.

Bekijk het aanbod

De legende van Akkrum

Akkrum heeft een centrale ligging aan de rivier de Boarn en is bereikbaar per weg en spoor. Daardoor is Akkrum een dorp met goede hotels, een uitgebreid winkelcentrum en historische gebouwen. Akkrum ligt aan het begin van de Turfroute; een mooie start van een vaarroute. Over het ontstaan van de naam Akkrum gaat een oude legende. De twee reuzen Manke Meine en Kromme Knilles zouden namelijk omstreeks 1400 een sloot hebben gegraven. Deze sloot moest verschillende¬†nederzettingen met elkaar verbinden. Tijdens de werkzaamheden ontdekte Knilles een grote bocht in de vaart en riep tegen Meine: “Ach Krom!” De boeren in de nederzetting hoorden dit en vonden dit een mooie naam voor hun dorp. Tussen de spoorlijn en de rijksweg staat een beeld van de twee reuzen, als symbool voor deze legende.

Akkrum is onderdeel van gemeente Heerenveen

Het centrum van Akkrum heeft maar liefst 21 rijksmonumenten. Op dit moment heeft Akkrum 3.361 inwoners. Bekende inwoners van Akkrum zijn advocaten duo gebroeders Anker, voetbaltrainer Foppe de Haan, cabaretier Rients Gratama en de gitarist Jan Akkerman. Het centrum van Akkrum ligt op loopafstand van park Tusken de Marren.

Bij binnenkomst via de Ljouwerterdyk wordt uw aandacht meteen getrokken door Coopersburg. Dit gebouw is vernoemd naar Folkert Harmen Kuipers die op 22-jarige leeftijd naar de Verenigde Staten emigreerde, waar hij een zakenman werd. Tijdens een jaarlijks bezoek  aan zijn ouders zag hij de armoede onder de bevolking. Kuipers, die zijn naam had veranderd in Cooper, riep een stichting in het leven om armen onderdak te geven. Vervolgens werd Coopersburg gebouwd. Coopersburg wordt omgeven door een mooi aangelegde tuin en een wandelpark met een mausoleum, waarin de lichamen van het echtpaar Cooper zijn bijgezet.

Welgelegen vormt een complex met huisjes voor ongehuwde dames en weduwen, met aan de straatkant een mooie tuinkoepel uit de 18e eeuw. De Stichting Welgelegen is in 1924 opgericht door mejuffrouw Suster van der Vegt uit Akkrum. Rond 1760 wordt de tuin van Welgelegen aan het Heechein echter opnieuw aangelegd door Augustinus Lycklama, grietman uit Aldeboarn. Ook laat hij een zomerwoning, de Koepel bouwen. In het testament uit 1924 bepaalt Suster van der Vegt dat muur en koepel afgebroken moeten worden. Deze moeten plaats maken voor een complex woningen. De regenten beslissen na veel protest uit het dorp dat de koepel blijft bestaan.

Interesse in een vakantiewoning kopen?

Neem contact op of vraag een bezichtiging aan

Neem contact op
Bel 24/7
072-5155844
WhatsApp
06-12082153
Stuur bericht