Winkels en horeca in Akkrum

De legende van Akkrum

Akkrum heeft een centrale ligging aan de rivier de Boarn en is bereikbaar per weg en spoor. Daardoor is Akkrum een dorp met goede hotels, een uitgebreid winkelcentrum en historische gebouwen. Akkrum ligt aan het begin van de Turfroute; een mooie start van een vaarroute. Over het ontstaan van de naam Akkrum gaat een oude legende. De twee reuzen Manke Meine en Kromme Knilles zouden namelijk omstreeks 1400 een sloot hebben gegraven. Deze sloot moest verschillende nederzettingen met elkaar verbinden. Tijdens de werkzaamheden ontdekte Knilles een grote bocht in de vaart en riep tegen Meine: “Ach Krom!” De boeren in de nederzetting hoorden dit en vonden dit een mooie naam voor hun dorp. Tussen de spoorlijn en de rijksweg staat een beeld van de twee reuzen, als symbool voor deze legende.

Akkrum is onderdeel van gemeente Heerenveen

Het centrum van Akkrum heeft maar liefst 21 rijksmonumenten. Op dit moment heeft Akkrum 3.361 inwoners. Bekende inwoners van Akkrum zijn advocaten duo gebroeders Anker, voetbaltrainer Foppe de Haan, cabaretier Rients Gratama en de gitarist Jan Akkerman. Het centrum van Akkrum ligt op loopafstand van park Tusken de Marren.

Bij binnenkomst via de Ljouwerterdyk wordt uw aandacht meteen getrokken door Coopersburg. Dit gebouw is vernoemd naar Folkert Harmen Kuipers die op 22-jarige leeftijd naar de Verenigde Staten emigreerde, waar hij een zakenman werd. Tijdens een jaarlijks bezoek  aan zijn ouders zag hij de armoede onder de bevolking. Kuipers, die zijn naam had veranderd in Cooper, riep een stichting in het leven om armen onderdak te geven. Vervolgens werd Coopersburg gebouwd. Coopersburg wordt omgeven door een mooi aangelegde tuin en een wandelpark met een mausoleum, waarin de lichamen van het echtpaar Cooper zijn bijgezet.

Welgelegen vormt een complex met huisjes voor ongehuwde dames en weduwen, met aan de straatkant een mooie tuinkoepel uit de 18e eeuw. De Stichting Welgelegen is in 1924 opgericht door mejuffrouw Suster van der Vegt uit Akkrum. Rond 1760 wordt de tuin van Welgelegen aan het Heechein echter opnieuw aangelegd door Augustinus Lycklama, grietman uit Aldeboarn. Ook laat hij een zomerwoning, de Koepel bouwen. In het testament uit 1924 bepaalt Suster van der Vegt dat muur en koepel afgebroken moeten worden. Deze moeten plaats maken voor een complex woningen. De regenten beslissen na veel protest uit het dorp dat de koepel blijft bestaan.

Winkels en horeca in Akkrum

Akkrum heeft voor de omvang van het dorp een buitengewoon interessant winkelbestand in zowel food in de vorm van supermarkt “Poiesz”, Bakkerij Marten Boonstra en slager Spijkerman. Ook op het gebied van non-food zijn er bijzondere leuke winkels zoals kunst- en kadoshop De Regent, Friso boek- en kantoorhandel, Pand 56, Freddy’s Schoen en Sport, Fixet, etc. Het centrum van Akkrum ligt op loopafstand van het park Tusken de Marren.

Daarnaast zijn er bijzonder veel gezellige en goede horecagelegenheden en restaurants, waaronder hotel/restaurant Goerres welke winnaar is van de Gastvrij Frysk-award! Andere gezellige café’s/restaurants zijn Bar/Bistro/Restaurant Coopershuis (geboortehuis van Folkert Harmen Kuipers (zie ook Akkrum) en café Kromme Knilles.

Interesse in een vakantiewoning kopen?

Neem contact op of blijf op de hoogte

Neem contact op
Bel 24/7
072-5155844
Stuur bericht